Λεύκωμα του Δήμου
 
Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Πύλη Διαμεσολάβησης

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή - Η ιστορία των μαρτυρικών δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία»_Τιμήθηκε σήμερα το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
02/09/2017
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή - Η ιστορία των μαρτυρικών δήμων να μπει στα σχολικά βιβλία»_Τιμήθηκε σήμερα το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Με κάθε επισημότητα, τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και με το μήνυμα ότι η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή και η ιστορία του Ολοκαυτώματος να μπει στα σχολικά βιβλία, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις Μνήμης, που διοργάνωσε στον Χορτιάτη ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των τοπικών Αρχών.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ στη συνέχεια επακολούθησε το Επιμνημόσυνο Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Στην ομιλία του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα ως την πράξη που σφράγισε το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. «Στο Ολοκαύτωμα, που ήταν μια θυσία Ελλήνων, σπουδαίοι άνθρωποι χάθηκαν σε έναν παράλογο πόλεμο. Άνανδρα, βάρβαρα και άδικα. Πληρώσαμε μεγάλο  τίμημα για έναν μικρό τόπο. Για αυτό δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτή τη μέρα. Θα την κρατήσουμε ζωντανή μέσα μας. Για πάντα», σημείωσε.

Ο κ. Καϊτεζίδης έστειλε και το μήνυμα προς την πολιτεία να συμπεριληφθεί η ιστορία του Χορτιάτη στα σχολικά βιβλία.«Το λέω κάθε τέτοια μέρα κάθε χρόνο: Η ιστορία του Χορτιάτη δεν μπήκε σε κανένα βιβλίο της ιστορίας που μαθαίνουν τα παιδιά μας. Χαθήκαμε ανάμεσα στους ανιστόρητους συγγραφείς. Υποκύψαμε στην επικίνδυνη τακτική να στρογγυλεύουμε κάθε γωνία της ιστορίας μας. Να μη μιλάμε για να μην ενοχλήσουμε τη συνείδηση των θυτών. Να βάλουμε την ιστορία μας στον μύλο που αλέθει τις ιστορίες των λαών και βγάζει ανθρώπους χωρίς εθνική συνείδηση και προορισμό. Κάναμε ήρωες μέτριους ανθρώπους και ξεχάσαμε τους πραγματικούς ήρωες. Δώσαμε να γράψουν την ιστορία άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό και στο έθνος. Πληρώνουμε βιβλία που δεν μιλούν για την ιστορία μας», τόνισε στην ομιλία του. Και πρόσθεσε: «Πουθενά δεν γράφτηκε πως 73 χρόνια πριν 149 άνθρωποι χάθηκαν μέσα στη φρίκη του πολέμου. Εδώ στον Χορτιάτη! Η ιστορία όμως είναι ζωντανή. Σε πείσμα όσων επιμένουν πως ότι δε γράφεται, ξεχνιέται».

Και κατέληξε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη σημειώνοντας με νόημα: «Εμείς θα κρατήσουμε αιώνια αυτή τη μνήμη. Για αυτούς που χάθηκαν. Για αυτούς που έζησαν και τους θυμούνται. Για τα παιδιά μας για να μην ξαναζήσουμε τη φρίκη του πολέμου».  

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλλης, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του θυμήθηκε τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη.«Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς με το προσήκον μέτρο για γεγονότα που ακόμη και η αλήθεια δύσκολα γίνεται πιστευτή», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλήθειες για το Ολοκαύτωμα.

«Η πρώτη αλήθεια είναι η σφαγή 149 κατοίκων που συντελέσθηκε εδώ. Η δεύτερη ακαταμάχητη αλήθεια είναι ότι οι σφαγές και οι καταστροφές από τους Ναζί στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα έντονες, μεγάλες και συχνές, καθώς συνολικά 269 πόλεις και χωριά δέχθηκαν μαζικά δολοφονικά χτυπήματα στη διάρκεια της τριπλής κατοχής. Η τρίτη αλήθεια είναι ότι παρά τις καταστροφές και τον απερίγραπτο πόνο που προκάλεσαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε και η απειλή εμφανίσθηκε ξανά. Τέλος η τέταρτη αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και το ύψος τους είναι τεράστιο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις υπολογίζει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα τις διεκδικήσει. Χρειάζεται πολλή δουλειά και, φυσικά, πρέπει το θέμα να παύσει να είναι αντικείμενο ευκαιριακής πολιτικής διαμάχης», σημείωσε.

Στη συνέχεια επακολούθησε η κατάθεση στεφανιών από τους επισήμους. Στεφάνι κατέθεσαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ), Γιώργος Αρβανιτίδης (ΠΑΣΟΚ), Θανάσης Βαρδαλής (ΚΚΕ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (Ενωση Κεντρώων), η Γενική Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεμπέκα Φονγκ,  ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη Αντώνης Μανδρίτης, η υποπρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Ανίτα Ενγκλερτ-Τσερμπίν, ο Διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού Δημήτριος Μπίκος, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, καθώς και εκπρόσωποι του Δικτύου των Μαρτυρικών Πόλων και Χωριών της Ελλάδος, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, κομμάτων, αντιστασιακών οργανώσεων και τοπικών συλλόγων και φορέων, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Προσκλητήριο νεκρών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη το απόγευμα με την «14η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης» που έγινε στον Χορτιάτη, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε στο Πέτρινο Γυμνάσιο του Χορτιάτη συναυλία με τον Πασχάλη Τόνιο και τίτλο «Σμύρνη μου σε αγαπώ». Χτες το απόγευμα έγινε  η Επιμνημόσυνη Δέηση στον τόπο του μαρτυρίου «Φούρνο Γκουραμάνη» και στη συνέχεια η «3η Λαμπαδηφορία Ειρήνης». Οι εκδηλώσεις της χτεσινής ημέρας ολοκληρώθηκαν με την συναυλία του Θανάση Πολυκανδριώτη, με τίτλο «Ύμνος στη ζωή» (από το ομώνυμο τραγούδι του συνθέτη σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ) και ερμηνευτές τον Ανδρέα Καρακότα και την Ντίνα Παπαϊωάννου, ενώ την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςSmart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
             
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                     
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.


Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς