Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης


Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Αναδεικνύουμε την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας - Τρεις προτάσεις στο πρόγραμμα CLLD/LEADER ενισχύουν  την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό σε Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι
01/08/2019
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: Αναδεικνύουμε την ιστορική κληρονομιά του τόπου μας - Τρεις προτάσεις στο πρόγραμμα CLLD/LEADER ενισχύουν την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό σε Χορτιάτη και Ασβεστοχώρι
 
Eνισχύεται η ιστορική μνήμη και ο πολιτισμός στον Χορτιάτη και το Ασβεστοχώρι με τρεις αποφάσεις για ένταξη έργων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι πράξεις, συνολικού προϋπολογισμού 76.500 ευρώ, που υλοποιούνται ύστερα από σχετικές προτάσεις που υπέβαλε ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στοχεύουν στην ανάδειξη της ιδιαίτερα σημαντικής τοπικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας, καθώς και στην ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και εθνικούς πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ η Ομάδα Τοπικής Δράσης για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER είναι η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης ΑΕ.
Το πρώτο έργο έχει τίτλο «Εκδηλώσεις Ολοκαυτώματος 2019», προϋπολογισμό 23.500 ευρώ και αφορά στην ενίσχυση του προγράμματος εκδηλώσεων του φετινού Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη που διοργανώνει ο δήμος προς τιμή των 149 τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη της 2ας Σεπτεμβρίου 1944. Οι εκδηλώσεις  Μνήμης του Ολοκαυτώματος Χορτιάτη αποτελούν τμήμα της τοπικής ιστορίας με προεκτάσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς αναδεικνύουν ιδανικά και αξίες πανανθρώπινες, όπως είναι οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Για το 2019 οι ανωτέρω εκδηλώσεις θα εμπλουτισθούν με τη διοργάνωση στον Χορτιάτη μιας «Συναυλίας Ολοκαυτώματος 2019», στην οποία θα πάρουν μέρος καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας που έχουν διαπρέψει στον ελληνικό χώρο και όχι μόνο.  Παράλληλα ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα προχωρήσει στην υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων στη Δημοτική Κοινότητα Χορτιάτη, στις οποίες εξειδικευμένοι εμψυχωτές με πρακτικό και βιωματικό τρόπο θα αναπτύξουν δύο εργαστήρια, ενώ θα υποστηριχθεί οικονομικά η δεξίωση του Μνημόσυνου που διοργανώνει ο δήμος.
Το δεύτερο εγκεκριμένο έργο έχει τίτλο «Δράσεις καταγραφής, ενημέρωσης και πληροφόρησης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη» και προϋπολογισμό 29.700  ευρώ.
Αντικείμενο της πράξης είναι η προμήθεια ενός ιστορικού έργου στο οποίo θα αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου με έμφαση στις περιόδους και στα γεγονότα που άφησαν το στίγμα τους σε τοπικό επίπεδο και αποτελούν ορόσημα του παρελθόντος για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του τόπου. Στην έκδοση θα συμπεριληφθούν σχετικά τεκμήρια από τα προσωπικά, οικογενειακά αρχεία, καθώς και προφορικές μαρτυρίες μαχητών του ΕΛΑΣ, όπως του χαράκτη Γιώργου Φαρσακίδη, δημοσιεύματα της εποχής από τη δίκη και την εκτέλεση του Fritz Schubert, υλικό του φωτογράφου David Seymour, ο οποίος επισκέφτηκε τον καμένο τόπο και παρέδωσε συγκλονιστικά ντοκουμέντα του πυρπολημένου χωριού. Παράλληλα θα αξιοποιηθεί η λογοτεχνική αφήγηση του Θέμου Κορνάρου, η οποία είναι αφιερωμένη στο τραγικό αυτό γεγονός, στο βιβλίο του  «Εσταυρωμένος Λαός».   
Την έρευνα και τη συγγραφή θα αναλάβει καταξιωμένη επιστημονική ομάδα με πλούσια εμπειρία στο εν λόγω γνωστικό πεδίο. Η έκδοση θα είναι δίγλωσση (ελληνικά, με αγγλική περίληψη 30%), προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες εθιμοτυπίας του δήμου και θα εξοπλίσει τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες και τα σχολεία του δήμου, αποτελώντας ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της τοπικής ταυτότητας.
Το τρίτο έργο έχει τίτλο «Αγορά Μουσικών Οργάνων για τη Φιλαρμονική του Δήμου» και εγκεκριμένο προϋπολογισμό 23.300 ευρώ. Στοχεύει στην ανανέωση με 11 μουσικά όργανα του εξοπλισμού της Φιλαρμονικής του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες διατήρησης και ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
«Με τρεις προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις ο δήμος μας έδειξε για άλλη μια φορά την ετοιμότητά του να αξιοποιεί προγράμματα προς όφελος των δημοτών. Με δράσεις που ενισχύουν και αναδεικνύουν την ιστορική μνήμη, την εθνική ταυτότητα και την ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και ταυτότητα του μαρτυρικού Χορτιάτη και του Ασβεστοχωρίου. Ιδιαίτερα η διασύνδεση της ιστορικής μνήμης με τη νέα γενιά του τόπου μας αποτελεί παρακαταθήκη για ένα καλύτερο μέλλον», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
 
 
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςT35

Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
           
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                         
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Πρόγραμμα BabyArtist

Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς