Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης


Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Παρουσιάστηκε το Βιβλίο «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» του Δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη - Ξύπνησαν οι μνήμες και η ιστορία του τόπου μας
06/11/2019
Παρουσιάστηκε το Βιβλίο «Το Ασβεστοχώρι στην κατοχή» του Δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη - Ξύπνησαν οι μνήμες και η ιστορία του τόπου μας
Ξύπνησαν οι μνήμες και η ιστορία του τόπου μας στην παρουσίαση του ιστορικού βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γιώτη με τίτλο «Το Ασβεστοχώρι στην Κατοχή - Η συμβολή του στο Έπος του '40 και την Εθνική Αντίσταση» που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη στην «Αίθουσα Πολιτισμού» στην κοινοτική αίθουσα του Ασβεστοχωρίου.
Το βιβλίο προλόγισε ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Μάστορας, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο του Νίκου Γιώτη ως ένα στοίχημα ζωής.
«Από τις πρώτες σελίδες, από τις πρώτες λέξεις κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο το οποίο συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής μας και ξεδιπλώνει με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δραματικές πτυχές εκείνης της περιόδου όπως τη βιώσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι – πρωταγωνιστές, οι κάτοικοι του μαρτυρικού χωριού μας.
Αναμφίβολα αποτελεί ένα έργο ζωής που είμαι βέβαιος ότι για να ολοκληρωθεί κόστισε στον συγγραφέα πολλά χρόνια έρευνας, πολλά ξενύχτια με συντροφιά τη γραφομηχανή ή τον υπολογιστή, πολύ κόπο και πολύ μεράκι» σημείωσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος συνέχαρη τον συγγραφέα «για την εκτεταμένη, πολύχρονη και σε βάθος δημοσιογραφική του έρευνα, για την αντικειμενικότητα και την επιστημονική καταγραφή της ιστορικότητας των γεγονότων». Ακόμη ανακοίνωσε ότι αυτό το κομμάτι σημαντικής ιστορίας του Ασβεστοχωρίου θα φτάσει στη νέα γενιά του τόπου μας, καθώς ο δήμος θα αγοράσει αριθμό βιβλίων για τις σχολικές βιβλιοθήκες, αλλά και για τις ανάγκες της εθιμοτυπίας του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. 
Από τη μεριά του ο συγγραφέας του βιβλίου  Νίκος Γιώτης που είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος από το 1981, εξιστόρησε αναλυτικά την πορεία συγγραφής του βιβλίου. Μιας συγκλονιστικής έκδοσης που συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία της ιστορίας της περιοχής και είναι  αποτέλεσμα μακρόχρονης προσπάθειας και επίμονης δημοσιογραφικής έρευνας, που περιλαμβάνει 63 αφηγήσεις - μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τη φρικιαστική πραγματικότητα του πολέμου, καθώς και 170 άγνωστα ντοκουμέντα της περιόδου εκείνης, εκ των οποίων 17 γερμανικά. Ένα έργο προσφοράς για τον τόπο του.
«Ξεκίνησα να αναζητώ στοιχεία και μαρτυρίες στο Ασβεστοχώρι, στη συνέχεια άρχισα να ερευνώ οπουδήποτε πίστευα πως θα υπήρχαν στοιχεία στη Θεσσαλονίκη και αργότερα πήγα αρκετές φορές στην Αθήνα αναζητώντας στοιχεία. Από το Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, μέχρι το Ίδρυμα "Χαρίλαος Φλωράκης" και αλλού. Θεώρησα τη συγγραφή του βιβλίου ως οικογενειακή επιταγή, επειδή μεγάλωσα με αφηγήσεις του πατέρα μου που βίωσε την Κατοχή, οπότε συνελήφθη από τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτέλεσαν τον αδελφό του και ήταν κρατούμενος ως την απελευθέρωση», σημείωσε ο Νίκος Γιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου, λέγοντας ότι αυτή η μεγάλη συμπαράσταση και η εμπιστοσύνη τους τον ωθεί να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και τη συγγραφή του λευκώματος για το Ασβεστοχώρι.
Στα ιδιαίτερα της εκδήλωσης στην οποία απηύθυναν χαιρετισμούς ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πυλαίας-Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας Ανατολή Κωνσταντινίδου, ήταν οι απαγγελίες από αποσπάσματα του βιβλίου τα οποία διάβασε με μοναδικό τρόπο ο γνωστός παρουσιαστής Αλέξης Κωστάλας. Επίσης η μαρτυρία της 90χρονης Ασβεστοχωρίτισσας Μαγδαληνής Λιούδη, η οποία εξιστόρησε πώς βίωσε την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940, δίδοντας με γλαφυρό τρόπο το κλίμα που επικρατούσε την ημέρα εκείνη στο Ασβεστοχώρι.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςT34

Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
         
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Πρόγραμμα BabyArtist

Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς