Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης


Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έγινε το μνημείο της ιστορικής μας ταυτότητας» - Η ιστορική μνήμη στην εκπαίδευση και οι σημερινές διεκδικήσεις  συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τα 75 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο
13/11/2019
Ιγνάτιος Καϊτεζίδης: «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έγινε το μνημείο της ιστορικής μας ταυτότητας» - Η ιστορική μνήμη στην εκπαίδευση και οι σημερινές διεκδικήσεις συζητήθηκαν στην εκδήλωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τα 75 χρόνια από τη θλιβερή επέτειο
Τη θλιβερή επέτειο των 75χρόνων από το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη τίμησε μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας–Χορτιάτη, της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη και της εφημερίδας Χορτιάτης 570 και υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου μέσα από τις ομιλίες των εισηγητών φωτίστηκαν οι άγνωστες πτυχές της τραγικής ιστορίας, που διαδραματίστηκε τις δραματικές ημέρες του Σεπτέμβρη του 1944 που έκοψαν το νήμα της ζωής 149 αθώων ανθρώπων.
«Ο δήμος μας, ο τόπος μας, πλήρωσε πολύ βαρύ φόρο αίματος στον βωμό της θλίψης, του πόνου, της φρίκης και του εφιάλτη της ναζιστικής κατοχής» τόνισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης σημειώνοντας ότι δύο μήνες νωρίτερα από την αποφράδα μέρα του Ολοκαυτώματος είχε θρηνήσει το Ασβεστοχώρι τα δικά του θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη έγινε το μνημείο της ιστορικής μας ταυτότητας, οι φρικτές μνήμες του περάσανε στις επόμενες γενιές. Είναι οι θύμησες ενός αέναου αγώνα ενάντια στον φασισμό που θα περάσουν και στις μεθεπόμενες γενιές  και αυτές με τη σειρά τους θα τις διδάξουν στα παιδιά τους και στα παιδιά  των παιδιών τους.  Είναι το τίμημα της αντίστασης στον κατακτητή και του ασυγκράτητου πόθου για την ελευθερία, είναι η ίδια η ψυχή της Ελλάδας και κάθε μαρτυρικής πόλης αυτής της πολύπαθης χώρας.  Όμως για μας οι αδικοχαμένοι συμπολίτες μας δεν είναι θύματα, είναι ήρωες! Υποκλινόμαστε στη μνήμη τους με σεβασμό και ευγνωμοσύνη» ανέφερε ο κ. Καϊτεζίδης. 
«Το ιστορικό γεγονός και οι σημερινές διεκδικήσεις» αναλύθηκε στη διάρκεια της πρώτης ενότητας της εκδήλωσης την οποία συντόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος Μανώλης Μανωλεδάκης.  Μίλησαν  ο Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο Αριστομένης Συγγελάκης, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και Δρ. της Οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρώην βουλευτής και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. «Δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, αλλά και  ημέρα διεκδίκησης για την ηθικά και υλική αποκατάσταση των θυμάτων την οποία αποφεύγει συστηματικά το γερμανικό κράτος παρά τις υπογραφές του μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο ότι θα προχωρούσε στην αποκατάσταση των θυμάτων. Αποζημίωση που το ελληνικό κράτος ζητάει επίσημα μετά την σχετική απόφαση της Βουλής και τη ρηματική διακοίνωση που έχουμε αποστείλει ως χώρα στη γερμανική κυβέρνηση» τόνισε ο πρώην βουλευτής Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
Ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, να παραμείνει ζωντανή η ιστορική μνήμη  και το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη να μην ξεχαστεί, έγινε στη δεύτερη ενότητα της εκδήλωσης. Τον συντονισμό είχε  ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη Μπάμπης Νανακούδης, ενώ στο θέμα με γενικό τίτλο «Τα Ολοκαυτώματα και η ιστορική μνήμη στην τέχνη και στην εκπαίδευση», αναφέρθηκαν ο Ισίδωρος Ζουργός, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, ο Τάσος Ψαρράς, σκηνοθέτης, η Δάφνη Θεοχάρη, φιλόλογος και εκπαιδευτικός και η Χρύσα Τζελέπη, σκηνοθέτης. Ακολούθησε συζήτηση και η εκδήλωση έκλεισε με τη συναυλία από το κουαρτέτο ANIMUS Quartet.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςT33

Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
             
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
                     
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Πρόγραμμα BabyArtist

Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς