Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης


Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
 I. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Ο Χορτιάτης ξαναβρίσκει τις ρίζες και τη βυζαντινή ταυτότητά του. Τεράστιο έργο πολιτισμού η ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου στο κέντρο του χωριού» - Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ στον Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
11/09/2020
I. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Ο Χορτιάτης ξαναβρίσκει τις ρίζες και τη βυζαντινή ταυτότητά του. Τεράστιο έργο πολιτισμού η ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου στο κέντρο του χωριού» - Η Υπουργός Πολιτισμού Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ στον Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ, ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Με τη βυζαντινή πορφύρα και τον δικέφαλο βυζαντινό αετό «ντύνεται» ο Χορτιάτης που επιστρέφει στις ρίζες του και ανακαλύπτει εκ νέου τον εαυτό του με αφετηρία το πρόγραμμα της «Αποκατάστασης του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του». Στα χνάρια του βυζαντινού παρελθόντος του όρους που περιβάλλει την αλλοτινή συμβασιλεύουσα πόλη της Θεσσαλονίκης, περπάτησαν σήμερα ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να επιθεωρήσουν την πρόοδο των εργασιών.
Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο για την αναστήλωση, την ανάδειξη και την ανακατασκευή του Ιερού λατρευτικού μνημείου Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που περιλαμβάνει την ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου με τον γειτονικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και την ανάδειξη όλων των Μνημείων του. Μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες το έργο εντάχθηκε σε πρώτη φάση στο   Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020» με συνολικό προϋπολογισμό τα 500.000€, χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και δικαιούχο την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.
Ικανοποιημένη από την πορεία των εργασιών δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη που τόνισε τη σημαντική αρχαιολογική, αλλά και ιστορική σημασία του έργου που μεταξύ άλλων  προβλέπει την προστασία και ανάδειξη των αγιογραφιών, ανάπλαση του περιβάλλοντος και του εσωτερικού χώρου ώστε να είναι επισκέψιμος, ανάδειξη των αύλειων χώρων, καθώς και αναστήλωση των υπαρχόντων μνημείων στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου. Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2021 και  όταν ολοκληρωθεί θα δίνει στους περιπατητές, επισκέπτες-προσκυνητές την αίσθηση ότι ο χρόνος έχει γυρίσει πίσω και ότι διανύουν ένα μονοπάτι των ύστερων βυζαντινών χρόνων που θα θυμίζει την αίγλη και την ιστορία της εποχής.
Η όλη προσπάθεια που σήμερα δικαιώνεται ήταν μία οραματική πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα που υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και την αγκάλιασαν αμέσως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού με την υπουργό Λίνα Μενδώνη.  Μάλιστα το έχει σφραγίσει και η πατριαρχική ευλογία, καθώς όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το μνημείο εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που ενθάρρυνε τον Μητροπολίτη και τον Δήμαρχο να προχωρήσουν στην υλοποίηση του έργου.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος και δικαιωμένος γιατί ό,τι ξεκίνησε σαν όραμα υλοποιείται σήμερα σαν έργο. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας Δήμος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και Υπουργείο Πολιτισμού στην οραματική πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα.  Ο Χορτιάτης ξαναβρίσκει τις ρίζες του και την ταυτότητά του, αυτή των Βυζαντινών Αυτοκρατορικών χρόνων. Ξετυλίγουμε την ιστορία της περιοχής και υπόσχεσή μου είναι ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, ώστε μετά την ολοκλήρωση των έργων ανάδειξης των μνημείων να διαμορφώσουμε μια πλατεία ανάμεσα στον Κοιμητηριακό Βυζαντινό Ναό και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, ένα πολύ μεγάλο έργο ώστε ο Χορτιάτης μας να αποκτήσει μία ξεχωριστή θρησκευτική και πολιτιστική πλατεία στο ιστορικό του κέντρο».
Να σημειωθεί ότι ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Χορτιάτη, είναι ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, χρονολογείται στον 12ο αιώνα και διαθέτει υπέροχες τοιχογραφίες, που σώζονται. Λειτούργησε ως κοιμητηριακός ναός, κομνήνιος, της μεγάλης μονής των Χορταϊτών και ο οκταγωνικός τρούλος του, είναι εξαιρετικά σπάνιος για ναό της εποχής. Με την υλοποίηση του έργου, θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί στην αυθεντική μορφή του ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο της περιοχής του Χορτιάτη, το οποίο θα αποτελέσει νέο πόλο έλξης θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού.
 


Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςT35

Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
   
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                 
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Κουνούπια


-->Πρόγραμμα BabyArtist

Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς