Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVAGE για την αξιολόγηση υπηρεσιών υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων, μέσω τεχνολογίας Διαδικτύου των Πραγμάτων (Ιnternet of Things)
20/10/2020
Ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού προγράμματος ACTIVAGE για την αξιολόγηση υπηρεσιών υποστήριξης αυτόνομης διαβίωσης ηλικιωμένων, μέσω τεχνολογίας Διαδικτύου των Πραγμάτων (Ιnternet of Things)
Σύμφωνα με τη Eurostat, το Ευρωπαϊκό ποσοστό του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία θα συνεχίζει να μειώνεται σταθερά μέχρι το 2050. Στην περίοδο αυτή και μέχρι το 2080, το ποσοστό των ηλικιωμένων θα αυξηθεί, αγγίζοντας το 29,1% του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 10% περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του 2016. Η προοδευτική γήρανση αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζήτηση συγκεκριμένων υπηρεσιών αναφορικά με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα λόγω της αύξησης της ηλικίας του πληθυσμού, η ανάγκη παροχής των προαναφερόμενων υπηρεσιών, πρόκειται να αυξηθεί από 53,2% σε 79,7%  έως το 2080, επιφέροντας  σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις και αναδιαμορφώνοντας το φορολογικό και διοικητικό σύστημα των χωρών-μελών της ΕΕ. Επίσης οι υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών θα αυξήσουν τις κοινωνικές δαπάνες των ατόμων που είναι εργασιακά ενεργά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτήν την κατάσταση, υποστηρίζει και χρηματοδοτεί έργα όπως το ACTIVAGE (http://www.activageproject.eu/), στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020. Το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο ACTIVAGE, το οποίο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 και ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2020, είχε ως στόχο την αξιοποίηση δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων “Internet of Things (IoT)” καθώς και την ψηφιακή ανάπτυξη με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέων μορφών ανεξάρτητης διαβίωσης και υποβοήθησης των ηλικιωμένων.  παρέχοντας ασφάλεια στους ίδιους και τις οικογένειές τους.  
Το κύριο αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία του πρώτου Ευρωπαϊκού συστήματος επικοινωνίας συσκευών μέσω διαδικτύου σε 7 Ευρωπαϊκές χώρες, καλύπτοντας 9 τοποθεσίες δοκιμαστικής λειτουργίας. Σε τριάμισι χρόνια, περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη και 1.221 στην Ελλάδα δοκίμασαν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με βάση τις τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙoT), για την ενίσχυση και την προώθηση ενός ενεργού και υγιούς τρόπου ζωής.
Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί η Ημέρα Εικονικής Εμπειρίας του ACTIVAGE, κατά την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε τις υπηρεσίες του ACTIVAGE πιο κοντά στους επισκέπτες μας και να νιώσουν πραγματικά την εμπειρία ACTIVAGE!
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.
Η συμμετοχή της Ελλάδας στο έργο ACTIVAGE
Οι εταίροι από την Ελλάδα που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ACTIVAGE είναι τα ερευνητικά ιδρύματα ΕΚΕΤΑ (https://www.certh.gr/) και ΕΠΙΣΕΥ (https://www.iccs.gr/), ο Δήμος Μεταμόρφωσης στην Αττική, ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη (https://www.pilea-hortiatis.gr/), οι δέκα Δήμοι της  διαδημοτικής αναπτυξιακής εταιρείας ΟΤΑ CitiesNet AE - http://dccg.gr/ (Βέροιας, Βόλου, Γρεβενών, Ιωαννιτών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων, και Τρικκαίων σε συνεργασία με την e-trikala AE του Δήμου Τρικκαίων) καθώς και οι εταιρίες πληροφορικής ΓΝΩΜΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε (https://www.gnomon.com.gr/) και SWARCO Hellas (http://www.swarco.gr/) .
Στους Δήμους που συμμετείχαν στις δοκιμαστικές λειτουργίες (πιλότοι) του ACTIVAGE, οι 3 παρακάτω Υπηρεσίες εφαρμόστηκαν:
  1. Υποβοήθηση ανεξάρτητης διαβίωσης και ασφάλειας στο σπίτι,  η οποία περιλαμβάνει λειτουργίες όπως την ανίχνευση ανοίγματος και κλεισίματος της κεντρικής εισόδου κάθε οικίας για την αυτόματη αναγνώριση εισόδου/ εξόδου του ηλικιωμένου από αυτή, την ανίχνευση κίνησης του ηλικιωμένου στα δωμάτια του σπιτιού, καθώς και ενημέρωση προσώπων που έχει υποδείξει ο ηλικιωμένος σε περίπτωση ανάγκης.
  2. Παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας υγείας, κατά την οποία το σύστημα ACTIVAGE: (α) παρακολουθεί μέσω βιολογικής τηλεμετρίας παθολογικές μετρήσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα (Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 ή/και Αρτηριακή Υπέρταση, με στόχο την εντατικοποίηση της θεραπευτικής αγωγής (β) μπορεί να μειώσει την ανάγκη των ηλικιωμένων ασθενών να επισκέπτονται συχνά τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, με στόχο λιγότερο φόρτο για τους ασθενείς και τους φροντιστές τους (γ) μπορεί να μειώσει το κόστος περίθαλψης ασθενών με χρόνια νοσήματα, και να παρέχει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων παροχής υγείας και φροντίδας.
  3. Ασφαλής κινητικότητα, η οποία περιλαμβάνει (α) προσωποποιημένη παρακολούθηση κινητικότητας, (β) ενημέρωση και πληροφόρηση για τις μετακινήσεις, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κυκλοφοριακή συμφόρηση και  ανεύρεση συντομότερων και πιο άνετων διαδρομών και (γ) ειδοποίηση οδηγού σε επικίνδυνες καταστάσεις (προσέγγιση διαβάσεων πεζών).
Τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών αυτών λειτουργιών στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά (βελτίωση ποιότητας ζωής χρηστών με παράλληλη ικανοποίηση από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών υγείας) και καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη από μια ευρεία υιοθέτηση του συστήματος ACTIVAGE, καθώς και ότι ο αρχικός στόχος του ACTIVAGE να επιτρέψει την ανάπτυξη και τη λειτουργία σε μεγάλη κλίμακα λύσεων και υπηρεσιών με βάση το Διαδίκτυο των Πραγμάτων για την Ενεργή και Υγιή Γήρανση έχει επιτευχθεί. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες των αποτελεσμάτων μπορούν να καθοδηγήσουν για περαιτέρω βελτιώσεις του συστήματος καθώς και σε μελλοντικές μελέτες με παρόμοιους φιλόδοξους και κεντρικούς προς το χρήστη στόχους.


Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςT36

Σχέδιο Δράσης COVID-19Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
   
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
             
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Κουνούπια

Πρόγραμμα BabyArtist

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς