Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη
Οι μαθητές μας ξεναγούν στην Πυλαία

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Τηλεϊατρική
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΔΕΥΑ Πυλαίας-Χορτιάτη

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού Οστών

Πύλη Διαμεσολάβησης

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Ι. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Με ορθόδοξη ευλάβεια και ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο τιμήσαμε τον πολιούχο μας Προφήτη Ηλία στην Πυλαία». ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2021: ΘΡΥΛΙΚΟΙ «ΚΑΠΟΥΤΖΗΔΕΣ» με ακροβατικές φιγούρες, ΛΥΓΕΡΟΚΟΡΜΕΣ ΠΥΛΑΙΩΤΙΣΕΣ με στάμνες και παραδοσιακές φορεσιές και ΜΟΥΣΙΚΕΣ από ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΜΑΓΕΨΑΝ το κοινό.  ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ η παράσταση «Ναπολεοντία» στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο.
21/07/2021
Ι. ΚΑΪΤΕΖΙΔΗΣ: «Με ορθόδοξη ευλάβεια και ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο τιμήσαμε τον πολιούχο μας Προφήτη Ηλία στην Πυλαία». ΠΥΛΑΙΩΤΙΚΑ 2021: ΘΡΥΛΙΚΟΙ «ΚΑΠΟΥΤΖΗΔΕΣ» με ακροβατικές φιγούρες, ΛΥΓΕΡΟΚΟΡΜΕΣ ΠΥΛΑΙΩΤΙΣΕΣ με στάμνες και παραδοσιακές φορεσιές και ΜΟΥΣΙΚΕΣ από ΧΑΛΚΙΝΑ ΠΝΕΥΣΤΑ ΜΑΓΕΨΑΝ το κοινό. ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ η παράσταση «Ναπολεοντία» στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο.
ΒΙΡΤΟΥΟΖΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ, με παραδοσιακά λευκά ζωνάρια γύρω από τη μέση ξεπροβάλλουν απρόσμενα στις στάσεις του ΟΑΣΘ παίζοντας τα χάλκινα πνευστά και τα κρουστά τους, τρομπέτα, κλαρίνο και ταμπούρλο στραμμένοι προς τους επιβάτες διερχόμενων λεωφορείων με αλέγρα διάθεση. Σε άλλα σημεία του δρόμου μπροστά από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, εμφανίζονται νεαρές κοπέλες με κλασσικές πυλαιώτικες φορεσιές να κρατούν στάμνες στα χέρια και να χορεύουν παραδοσιακούς ρυθμούς. Το σκηνικό των δρώμενων κλείνει εντυπωσιακά με τους θρυλικούς «Καπουτζήδες», ταλαντούχους χορευτές-ακροβάτες, που φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους επιδίδονται σε επιδέξιες ακροβατικές φιγούρες που κάνουν τους θεατές να ξεσπάσουν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα.
Απρόσμενο, με έντονο το στοιχείο της έκπληξης και απόλυτα πετυχημένο το «άλμα στο παρελθόν» που επεχείρησε φέτος ο Δήμος Πυλαίας- Χορτιάτη στο πλαίσιο των τριήμερων πανηγυρικών εκδηλώσεων για τον καθιερωμένο εορτασμό του πολιούχου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου στην Πυλαία με την υπογραφή του Πυλαιώτη σκηνοθέτη Νίκου Καπέλιου και υπό την εποπτεία-ευθύνη της αντιδημάρχου Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Βίκυς Κανέλλου.
Οι θεατρικές δράσεις-δρόμου και τα απρόοπτα happenings σε κεντρικούς δρόμους και γειτονιές της Πυλαίας μας με τη συμμετοχή παραδοσιακών χορευτών και μουσικών από τους τοπικούς συλλόγους αιφνιδίασαν ευχάριστα τους περαστικούς, αλλά και τους πιστούς.
Όταν τελείωσαν τα δρώμενα στις γειτονιές και στους δρόμους, “μίλησαν” τα κτίρια της Πυλαίας. Σαν μια παλιά, ασπρόμαυρη ταινία του ελληνικού κινηματογράφου προβλήθηκαν στους τοίχους του Ιερού Ναού Προφήτη Ηλία και του πρώην Δημαρχείου φωτογραφίες που αποτυπώνουν στιγμιότυπα από τη ζωή της πόλης και των κατοίκων της από ιδιωτικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Πυλαίας. Μέσα στη νύχτα και με το ηχητικό περιβάλλον που έντυνε τις εικόνες και περιελάμβανε τοπικά τραγούδια ερμηνευμένα από γυναίκες των ΚΑΠΗ, το όλο σκηνικό προκαλούσε συγκίνηση και κυριολεκτικά μετέφερε στο παρελθόν τους θεατές-περαστικούς.
ΜΕ ΕΥΛΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ πραγματοποιήθηκαν και οι θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του Προφήτη Ηλία του Θεσβίτου στην υπέροχη «βασιλική» εκκλησία του ομώνυμου Αγίου στην Πυλαία, παρουσία του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και φορέων και πλήθους πιστών.
Στη διάρκεια του τριημέρου ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ξεδώσει όπως κάθε χρόνο, καθώς λειτούργησαν κανονικά τα καταστήματα εστίασης με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων ως είθισται όλα αυτά τα χρόνια, τηρώντας παράλληλα τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό. Να σημειωθεί ότι για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας  αναβλήθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η εμποροπανήγυρη με τους πάγκους των πλανόδιων μικροπωλητών και οι λαϊκές συναυλίες στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο.
«Με ένα μαγικό ταξίδι στον χρόνο γιορτάσαμε φέτος την καθιερωμένη, αγαπημένη μας γιορτή για τον πολιούχο μας στην Πυλαία, με σεβασμό και ορθόδοξη ευλάβεια. Αυτή τη φορά χωρίς λαϊκές συναυλίες με ένα διαφορετικό, εναλλακτικό τρόπο, αλλά το ίδιο ζωντανό, ποιοτικό και παραδοσιακό για να διαφυλάξουμε την αυθεντικότητα της γιορτής. Είδαμε  λεβέντες Καπουτζήδες, τους φύλακες των θυρών της πόλης της Θεσσαλονίκης, που μας εντυπωσίασαν με τον χορό και τις ακροβατικές τους φιγούρες, θαυμάσαμε λυγερόκορμες κοπέλες μιας άλλης εποχής που χόρεψαν για μας την ώρα που πήγαιναν στην βρύση για νερό και ακούσαμε το θρυλικό νταούλι και τα χάλκινα πνευστά όπως και τότε που οι παλαιότεροι συμπολίτες μας διασκέδαζαν στον καφενέ του Βορρέα. Αυτά και άλλα πολλά είδαμε και απολαύσαμε στη διάρκεια του φετινού εορταστικού μας ταξιδιού, να ζωντανεύουν στις γειτονιές και στους δρόμους μας για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι  τα πολύτιμα έθιμα και τις παραδόσεις μας» τόνισε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του θεσμού ήταν η θεατρική παράσταση του έργου «Ναπολεοντία», μία ξεκαρδιστική ψευτοϊστορική κωμωδία που εκτυλίσσεται στην μετεπαναστατική Ελλάδα, του διακεκριμένου συγγραφέα Ανδρέα Στάικου, στο Αμφιθέατρο του Πέτρινου Πολιτιστικού Κέντρου Πυλαίας, αφιερωμένη και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  
 «Μια εξαιρετική παράσταση με πολλαπλά και διδακτικά μηνύματα, ευρηματική σκηνοθεσία και έξοχες ερμηνείες από τους ηθοποιούς» όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος κ. Καϊτεζίδης η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους θεατρόφιλους. Σε ανάμνηση της εκδήλωσης ο δήμαρχος χάρισε σε όλους τους συντελεστές της παράστασης το ιστορικό λεύκωμα του δήμου.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται και σήμερα Τετάρτη 21 Ιουλίου  με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο για όλους, στο Θεατράκι «Αμαδρυάς» στο δάσος Φιλύρου  από τον θίασο ΘΕΣΙΣ σε σκηνοθεσία  Κερασίας Σαμαρά. Παίζουν οι ηθοποιοί Κερασία Σαμαρά, Μιχάλης Μαρκάτης, Βίκυ Μαραγκάκη, Ιζαμπέλλα Φούλοπ και Χάρης Γρηγορόπουλος.

Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς

Σχέδιο Δράσης COVID-19Smart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
Act in the City

e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

2313 322006 Γραμμή της Γυναίκας

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
       
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
     
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Συμβουλευτικός Σταθμός Άνοιας

Κουνούπια

Πρόγραμμα BabyArtist

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης

Your Europe
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς