Λεύκωμα του Δήμου
 
Επικοινωνία με τον πολίτη
 

Το περιοδικό του Δήμου μας!
 
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα
Πλατφόρμα Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Wi-Fi Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
Δημοτικό Κέντρο Ελεύθερου Λογισμικού

Γενικοί Χάρτες Δήμου
νέο Γ.Π.Σ. ΔΚ Πυλαίας

Λαογραφικό Μουσείο Πανοράματος
Δημοτική Βιβλιοθήκη Πανοράματος
Δημοτική Κινηματογραφική Λέσχη
Cine Πανόραμα, Cine Πυλαία
Δημοτικό Ωδείο
Αθλητισμός
Δημοτικό Κολυμβητήριο
Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής
Εθελοντικές Ομάδες στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

Κοινωνικό Παντοπωλείο
Κέντρο Κοινότητας
Κοινωνική Προστασία
Απασχόληση
Η Παιδεία στο Δήμο μας
Κοινωνικό Φροντιστήριο
Η Υγεία στο Δήμο μας
ΚΕΠ Υγείας
Παιδικοί Σταθμοί
Κέντρο Ανοιχτής Απασχόλησης Ηλικιωμένων
Βοήθεια στο Σπίτι
e-Βοήθεια στο Σπίτι


Πολιτική Προστασία
Προστασία Αδέσποτων
Ανακύκλωση

ΚΕΠ του Δήμου μας

Κέντρα Δια Βίου Μάθησης

Το Σύμφωνο των Δημάρχων

Διαύγεια

Πύλη Διαμεσολάβησης


Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Δήμος σε Δράση
Future School -
15/02/2013
Future School - "ας μιλήσουν οι μαθητές"
Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «Σχολείο του Μέλλοντος, ας μιλήσουν οι μαθητές». Επίτιμοι καλεσμένοι της eduACT ήταν οι Σκοτσέζοι εκπαιδευτικοί Stewart Hay, ιδρυτής του Global Classroom, και Alan Williamson, διευθυντής του Hawick High School. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πήραν το λόγο φορείς της τοπικής κοινωνίας, μέλη του εκπαιδευτικού οργανισμού eduACT, μαθητές, καθηγητές και διευθυντές σχολείων.

Σκοπός της ημερίδας ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε μαθητές να αναδείξουν τις απόψεις τους σχετικά με το Σχολείο του Μέλλοντος, καθώς και να παρουσιάσουν τις μέχρι τώρα εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα “Future School” που τρέχει αυτή την περίοδο στο κολλέγιο Ανατόλια, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Ρομά «Φάρο του Κόσμου», στο Δημαρχείο Πυλαίας – Χορτιάτη και στο Hakalahkti School στην πόλη Kokkola της Φινλανδίας.

Το “Future School Project” αποτελεί μια καινοτόμα προσπάθεια για να μπουν οι μαθητές στο επίκεντρο της παιδαγωγικής διαδικασίας, ερευνώντας εκπαιδευτικά ζητήματα που τους αφορούν και θα ήθελαν να βελτιώσουν σε μια προσπάθεια να «συνοικοδομήσουν» το σχολείο του μέλλοντος. Βασίζεται α) στην ερευνητική διαδικασία (κατασκευή υποθέσεων, συλλογή πληροφοριών, ανάλυση, παρουσίαση συμπερασμάτων) που αναλαμβάνουν οι μαθητές κατασκευάζοντας ερευνητικά εργαλεία (συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, παρατηρήσεις) και β) στη δικτύωση και επικοινωνία των αποτελεσμάτων εντός και εκτός Ελλάδας με τη χρήση του Διαδικτύου.

Η εκδήλωση χαιρετήθηκε από την Πρόεδρο σχολικών επιτροπών του Δήμου, Ιφιγένεια Τσιρά, τον Προωθητή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας  Κώστα Βασιλείου, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του προγράμματος και τον εκπρόσωπο της eduACT Σάββα Μπιζιρτζάκη. Πρώτοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι συντονιστές του προγράμματος “Future School Project” Βασίλης Συμεωνίδης και Ελισάβετ Παρασίδου, παρουσιάζοντας τη λογική και τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος. Τη συζήτηση συντόνιζε ο μαθητής του Κολεγίου Ανατόλια Νίκος Σουσλούς.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας δόθηκε ο λόγος στους μαθητές για να παρουσιάσουν με το δικό τους τρόπο τις σκέψεις τους για το Σχολείο του Μέλλοντος. Οι Βασιλική Θεοδοσίου, Φωτεινή Ζαρογιάννη και Κωνσταντίνος Καρακασίδης από το 1ο Γυμνάσιο Πανοράματος μας μίλησαν για τους βασικούς τομείς στους οποίους θα καινοτομεί το μελλοντικό σχολείο, καθώς και για τις προσωπικές εμπειρίες που αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Οι Αθηνά Τσιτούνη, Άννα Εφραιμίδου, Γεωργία Καλεάδη, Θεοδώρα Μπεκιάρη, Ιωάννα Μαγιώνα, Ιωάννα Τζώτζη, Μαρία Μαλανδρή και Χριστίνα Μπακαλούδη από το 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας μίλησαν για τον καινοτόμο χαρακτήρα του προγράμματος που αποτυπώνεται από τη χρήση ερευνητικών εργαλείων που οδηγούν σε αξιόπιστα αποτελέσματα, καθώς και από το ότι οι ίδιες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους ελπίζοντας αυτό να έχει κάποιο θετικό αντίκτυπο στο μέλλον. Η Καλλιόπη Τερζίδου από το 1ο Λύκειο Πανοράματος μας έδωσε τη δική της εικόνα για το πρόγραμμα και τα θετικά που έχει αποκομίσει. Οι Γεωργία Χατζή, Δωροθέα Χατζοπούλου και Μαριαλένα Κουσιδώνη από το 2ο Λύκειο Πυλαίας παρουσίασαν τις αλλαγές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τα σχολεία και το εκπαιδευτικό σύστημα στον 21ο αιώνα. Οι Νίκος και Στέφανος Καραφυλλίδης, Αχμέτ Βάκας και Ρομπέρτο από το «Φάρο του Κόσμου» έδωσαν το δικό τους αυθόρμητο μήνυμα για το πως το σημερινό σχολείο οφείλει να κοιτάξει μπροστά και να εντάσσει, παρά να αποκλείει. Τέλος, ο Νίκος Σουσλούς από το Ανατόλια πρότεινε τρόπους βελτίωσης και συνέχισης του προγράμματος σε μια δεύτερη φάση.

Τις παρουσιάσεις των μαθητών, ακολούθησαν αυτές των εκπαιδευτικών και ο Ελευθέριος Βέτσιος, διευθυντής 2ου Λυκείου Πυλαίας, μας περιέγραψε από τη δική του σκοπιά την προσπάθεια για αλλαγή που το σημερινό σχολείο στην Ελλάδα οφείλει να αποτολμήσει. Η Χάιδω Σαμαρά, Director of Instructional Design and Development του Κολλεγίου Ανατόλια, αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικές πρακτικές του παρελθόντος, δίνοντας το έναυσμα να σκεφτούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα στην εκπαίδευση και πού θα θέλαμε να βρισκόμαστε αύριο. Η Ευγενία Ροΐδου, καθηγήτρια στο 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη – Ασβεστοχωρίου, μοιράστηκε εμπειρίες της από το πρόγραμμα και μας έδωσε τη δική της εικόνα ως εκπαιδευτικός για τα χαρακτηριστικά του μελλοντικού σχολείου.

Οι παρουσιάσεις όλων άφησαν τους Σκοτσέζους καλεσμένους μας με τις καλύτερες και πιο ελπιδοφόρες εντυπώσεις, κυρίως για το γεγονός πως νέοι άνθρωποι δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν σε μια εποχή δύσκολη να δημιουργήσουν. Μας μίλησαν για το μέλλον της εκπαίδευσης, στοιχεία του οποίου φαίνεται να διαγράφονται στο παγκόσμιο σκηνικό, και ενθάρρυναν τις προσπάθειες μας να δώσουμε το λόγο της αλλαγής στους ίδιους τους μαθητές μας. Πρότειναν επίσης, να δημοσιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό τις παρουσιάσεις των μαθητών στα ΜΜΕ, ενώ και η Σκωτία θα αποτελεί πλέον κομμάτι του Future School Network.

Επόμενη δραστηριότητα του προγράμματος είναι η παρουσίαση έκθεσης στο συνέδριο ACSTAC του κολεγίου Ανατόλια στις 9 Μαρτίου, μια μεγάλη ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων στα μέσα Μαΐου ανοικτή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα υπό της αιγίδα του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και τέλος η παρουσίαση των αποτελεσμάτων σε ένα διεθνές συνέδριο στο κολέγιο Hawick High School στα Μέσα Ιουνίου. Και σε άλλα με υγεία.

Συμεωνίδης Βασίλης,
Γενικός Συντονιστής “Future School Project”, μέλος της eduACT.
Μοίρασμα στο facebook Μοίρασμα στο twitter
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράςSmart City
 
Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Hλεκτρoνικές Yπηρεσίες
 
Ηλεκτρονικό Σύστημα Υποβολής και Διεκπεραίωσης Αιτήσεων (Η.Σ.Υ.Δ.Α.)
 
e-15195 Βελτιώνω την πόλη μου

15195 Γραμμή του Πολίτη

Τηλέφωνα & Emails Υπηρεσιών

Αναζήτηση Προσωπικού

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Καλωσόρισμα του Δημότη
 
Δημοτικοί Συνεδριακοί Χώροι
 
 

Συμβαίνει τώρα...Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς
Εκδηλώσεις
Δ Τ Τ Π Π Σ spacerheight22 Κ
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
                     
 
 
 
Έγγραψαν... για το δήμο μας
Πες μια ιδέα
e-Newsletter
Παρακαλώ συμπληρώστε το email σας για να γραφτείτε στην λίστα ενημέρωσης.
Γραμμή Επικοινωνίας της Γυναίκας

Εκστρατεία Ενημέρωσης Κοινού για την ορθή κατανάλωση αλκοόλ – (Ρώτα το Διονύση)

Αλκοόλ μετά τα 18

Αλκοόλ μετά τα 18

takeaphroditehome

Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης
 
Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας Youthorama
Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας www.syzefxis.gov.gr
ΝΟΗΣΙΣ - Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS
Πράσινο Ταμείο eduACT
Πράσινο Ταμείο eduACT

Σμίκρυνση γραμματοσειράς dΜεγένθυση γραμματοσειράς